Veel gestelde vragen
F.A.Q.
Wat is een passiefhuis?
Een passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. De andere eisen van het passiefhuis-certificaat verschillen per breedtegraad. Voor Nederland en België gelden de eisen voor passiefhuizen die tussen 40 en 60 graden noorderbreedte liggen. Een Nederlands passiefhuis gebruikt vier keer minder energie dan een Nederlands nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO2 uit dan een nieuwbouwwoning. Een aantal maanden per jaar hoeft een passiefhuis niet actief met een verwarmingssysteem te worden verwarmd. De totale benodigde warmte wordt in die maanden verkregen uit passieve warmtebronnen. De belangrijkste passieve warmtebronnen zijn de zon, bewoners en apparaten. Om de warmtewinst door de zon te optimaliseren worden – op het noordelijke halfrond – de meeste ramen aan de west-, zuid- en oostgevel gepositioneerd, terwijl ramen in de noordgevel zo veel mogelijk worden vermeden. De warmte van de passieve warmtebronnen worden door de goede thermische isolatie en goede kierdichtheid binnengehouden.
Wat is een nul-woning?
Een nul-woning is een woning die evenveel energie produceert als dat hij verbruikt. De energieopwekking kan gebeuren via zonnecellen, windturbines en warmtepompen. Echter, het passiefhuis-certificaat zegt alleen iets over het energieverbruik van het gebouw en niets over energieopwekking. Het gebruik van zonnecellen en windmolens heeft dus geen invloed op het primaire energieverbruik. Een passiefhuis kan wel gemakkelijker aan de eisen van een nul-woning voldoen. Door het lagere energieverbruik voor verwarming en koeling hoeft er minder energie opgewekt te worden om een nul woning te krijgen. Dus een passiefhuis is niet altijd een nul-woning en een nul-woning hoeft ook geen passiefhuis te zijn.
Wat zijn de voordelen van passiefbouwen?
Lage energielasten
Een passiefhuis heeft bijna tot geen energielasten. Dit komt doordat een passiefhuis weinig energie nodig heeft en daarnaast ook nog eens zelf energie opwekt. Dit is een groot voordeel, omdat de energielasten jaarlijks fors stijgen.
Duurzaamheid, milieuvriendelijk
Fossiele brandstoffen zijn eindig. Duurzame energiebronnen daarentegen niet. Een passiefhuis verbruikt weinig energie en maakt gebruik van zonne-energie, windenergie en aardwarmte en is daardoor erg duurzaam.
Uitstekende isolatie en ventilatie
Passiefhuizen zijn uitgerust met een uitstekende isolatie. Dit is namelijk een van de pijlers van een passiefhuis.
Is passief bouwen duur?
Wij lijden bijna allen aan het misverstand dat iets dat veel beter is ook automatisch veel duurder moet zijn. In alle bekende gevallen leidt passief nieuwbouw van woningen al vanaf het eerste jaar tot lagere woonlasten, doordat de energiebesparing eventuele meerkosten compenseert.
Klopt het dat de ramen niet open mogen?
In tegenstelling tot de kwaadaardige geruchten dat de ramen niet open mogen, wordt een goed passief gebouw van extra ramen of andere bedienbare ventilatieopeningen voorzien. In warme zomers wordt het juist aanbevolen om die in de koelere nacht zodanig te openen dat een forse luchtverversing ontstaat. Daardoor kan een passief gebouw zonder airco ook in warme zomers aangenaam koel zijn. Wie in het stookseizoen de ramen wil gebruiken om even “te luchten” mag dat gerust doen. Het is echter niet echt nodig, omdat er immers een altijd werkend effectief ventilatiesysteem aanwezig is. Maar het mag best en de meeste bewoners begrijpen zelf wel dat het op koude dagen verwarmingsenergie kost. In de praktijk zullen de meeste bewoners ervaren dat het onnodig is. Maar het blijft “vrijheid blijheid”.
Moet altijd op het zuiden worden georiënteerd?
De optimale zuidoriëntatie mag 25 graden naar beide kanten afwijken zonder afbreuk te doen aan de prestatie. Er is dus een variatie van 50 tot 60 graden mogelijk. Bij een extreem goede isolatie mag verder worden afgeweken omdat de mindere invang van zonnestraling wordt gecompenseerd door het verminderen van warmteverliezen. Maar voor het tegengaan van zomerse oververhitting is een zuidoriëntatie binnen de bovengenoemde grenzen optimaal.
Wat betekent EPC?
EPC staat voor Energieprestatiecoëfficiënt.
in onderstaande tabel ziet u de door de overheid aangepast normen m.b.t. de EPC.
1996 – 1,4 1998 – 1,2 2000 – 1,0 2006 – 0,8 2011 – 0,6 2015 – 0,4 ……… 2020 – 0,0
Meer informatie hierover staat duidelijk omschreven in het Lente akkoord
Staat uw vraag er niet tussen? Wij laten u niet verder zoeken. Neemt u gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar. Contact